Sisteme de răcire prin umidificare pentru fermele de porci

Pulverizarea cu apă a porcilor din crescătorii. Remediu al stressului termic

Performanța de creștere a animalelor este adesea afectată de condiții extreme de mediu. În cazul porcilor, în general, un mediu rece va crește cantitatea de alimente ingerate necesare pentru a menține temperatura corpului, în timp ce un mediu cald poate reduce creșterea, poate crește efortul fizic pentru întreținere și poate supune animalul stresului asupra mediului.

Toate animalele au o zonă termo-neutră, un interval de temperatură care le este mai confortabil și în care temperatura corpului rămâne constantă. Temperaturile de vară depășesc adesea zona termo-neutră a porcilor.

Deoarece sistemele de aer condiționat sunt prea scumpe pentru a fi o soluție practică, pulverizarea cu apă este un remediu care poate ajuta la reducerea stresului lor.

Cercetările anterioare au demonstrat că temperaturile ridicate ale mediului (> 25 ° C) afectează negativ consumul de furaje și performanțele ulterioare. Pe măsură ce temperaturile cresc, se produc și modificări fiziologice la porc, inclusiv creșteri ale temperaturilor rectale, ale ratei respirației și ale pulsului. Aprecierea răspunsului fiziologic al porcului la temperaturi ridicate oferă o perspectivă suplimentară asupra modalităților de a minimiza ceața și, prin urmare, utilizarea apei. Cercetătorii afirmă că nebulizarea poate fi necesară numai în timpul acelor evenimente in care este cel mai probabil să crească temperatura corpului porcului, ca în timpul unei mese.

Nebulizarea s-a dovedit a fi o modalitate eficientă de a reduce stresul termic în fermele de porci pe timpul temperaturilor ridicate de vară. Utilizarea nebulizării sau pulverizării apei pentru scăldatul porcilor crește eficiența răcirii prin evaporare, deoarece procesul are loc pe suprafața epidermică, mai degrabă decât încercarea de a răci animalele prin scăderea temperaturii aerului.

Gândiți-vă la senzația de racorire pe care o aveți când ieșiți din piscină într-o zi bine ventilată. Același concept se aplică răcirii prin evaporare la porci.

Soluții de umidificare prin pulverizare cu apă la fermele de porci
Soluții de umidificare prin nebulizare la fermele de porci

NEBULIZAREA (PULVERIZAREA CU APĂ) A PORCILOR. EXPERIMENTE

Un experiment efectuat pe optzeci de porci de 70 kg (în sălbăticie) timp de 30 de zile a observat efectele nebulizării, sincronizate cu mesele. Au fost comparate trei strategii diferite: 1) pulverizarea înainte de masă, 2) pulverizarea înainte și după masă și 3) absența pulverizării. Temperatura aerului a fost menținută la 30 ° C cu o umiditate relativă de 50%. Evaluarea s-a bazat pe două variabile, cantitatea de alimente consumate și durata meselor. Rezultatele sunt prezentate în tabelul de mai jos.

TratamentMancare ingerata (Kg)Durata mesei (h)
Nimic0,6230,233 = 14 min.
Înainte de masă0,7010,263 = 16 min.
Intre mese0,6190,210 = 13 min.

RĂCIREA PRIN PULVERIZARE LA FERMELE DE PORCI. CONSIDERAȚII

Porcii pulverizați chiar înainte de hrănire au crescut semnificativ cantitatea de alimente consumate (13%) și au mâncat mai mult (19%) comparativ cu porcii tratați cu alte sisteme. Efectul este consecința răcirii porcilor, intervenind asupra creșterii temperaturii corpului datorită activității fizice, cum ar fi o masă.

Această reducere a temperaturii corpului pare să permită porcilor să mănânce o perioadă mai lungă de timp înainte ca efectele termoreglatorii să intervină pentru a limita durata mesei și, în consecință, cantitatea de alimente ingerate.

Având în vedere durata scurtă a experimentului care nu permite monitorizarea întregii vieți a animalului, cercetătorii sugerează că creșterea cantității de alimente ingerate are beneficii evidente chiar și pe termen lung.

Solutiile de racire si incalzire industriala

Hale de productie, sali de sport, service-uri auto, biserci, terase, spatii comerciale.

Echipamente de incalzire si racire industriala

Incalzire prin radiatie, incalzire cu aer cald

Racirea teraselor Horeca

Racire prin pulverizare

Purificarea si igienizarea aerului

ELITURBO - APARAT DE PURIFICARE SI IGIENIZARE A AERULUI CU TEHNOLOGIE UV-C – 254NM