Sistem de pulverizare evaporativa si cresterea vacilor de lapte

Sistemul de pulverizare evaporativa si cresterea vacilor de lapte
Sistemul de pulverizare evaporativa aduce un beneficiu animalelor reducand astfel pierderile de productie.

Animalele netratate cu un sistem de pulverizare evaporativa au un răspuns fiziologic și comportamental al stresului la căldură care afectează negativ comportamentul, fiziologia, performanța și trăsăturile carcaselor transate in abatoare.

Studiile au aratat că, la temperaturi de peste 26 °C, vacile de lapte incep sa reduca cantitatea de hrana ingerata, incepand să piardă greutate. Ca urmare, producția de lapte va scadea pana la nivelul minim fiind afectate performantele reproducatoare, de lactatie si, in ansamblu sanatatea animalelor.

Stresul de căldură continuă să afecteze performanța chiar și în lunile reci. Vacile de lapte cu un randament intensiv sunt cele mai afectate de fenomenul de stres termic. Aceasta, desigur, afectează în mod negativ activitatea economică fermierului.

Nivelul de stres termic suferit de animale depinde de condițiile de mediu – temperatura aerului, umiditatea relativă, mișcarea aerului și radiația solara.

Fermierii intervin prin diferite metode, folosind ventilatoare și o cantitate mare de apă proaspătă potabilă pentru a ajuta animalele să combata căldura; dar, de multe ori, aceste solutii sunt insuficiente. În zonele sudice, unde căldura și umiditatea ating cele mai înalte niveluri, fermierii folosesc, de asemenea, sisteme cu pulverizare apă pentru a crește efectul de răcire.

Folosind sistemele de pulverizare evaporativa comportamentul animalelor s-a modificat in bine.
Netratand animalele cu un sistem de pulverizare evaporativa au un răspuns al stresului la căldură care afectează negativ comportamentul.

Cercetările au arătat că pulverizarea cu apa asociata cu asigurarea unui ambient umbros și o ventilatie a aerului reprezinta o metodă foarte eficientă de răcire a spatiilor , reducând astfel pierderile de producție înregistrate atat în anotimpurile calde, cat si in cele reci.

Datorita utilizarii unor duze de pulverizare de înaltă presiune, se poate utiliza o cantitate suficientă de apă pentru a răci complet corpul animalelor. Apoi are loc procesul de evaporare al apei, care in contact cu corpurile animalelor se transforma in vapori.

Creșterea mișcării aerului furnizat de catre ventilatoare face ca acest sistem să fie cel mai eficient.
Rezultate indica ca, procesul de racire aplicat fie prin umidificare ceata, fie prin pulverizare duce la cresterea productivitatii de lapte, daca sistemul este instalat corect . In comparatie cu sistemele traditionale de scadere a umiditatii, in urma efectuarii mai multor teste, asociarea pulverizarii cu apa si ventilatia aerului, s-a dovedit a fi cea mai buna solutie, datorită consumului redus de apă și absenta depozitelor de deșeuri.

Efectele ventilației și al sistemului de ceata prin pulverizare asupra comportamentului vacilor de lapte în timpul lunilor de vară în regiunile sudice ale Italiei.


Articol publicat in: American Society of Agricultural and Biological Engineers, St. Joseph, Michigan www.asabe.org Citation: Pp. 303-311 in Fifth International Dairy Housing Proceedings of the 29-31 January 2003 Conference (Fort Worth, Texas USA) 701P0203.


Acest studiu a evaluat eficacitatea sistemelor de ventilație și de racire prin pulverizare la trei ferme situate în sudul Italiei, cu vaci din rasa “Frisona”. Acest studiu a fost efectuat în perioada cea mai caldă a anului (mai – septembrie) timp de doi ani consecutivi.


La fiecare fermă au existat două grupe omogene din punct de vedere al productiei, gestatiei si al lactatiei. Primul grup a fost crescut într-un spatiu cu un sistem de racire al mediului limitat la zona de hrană și a fost realizat cu ajutorul pulverizarii apei si a ventilatiei (FM).

Al doilea grup, numit grup de control (C), nu a fost expus la sistemul de racire prin pulverizare apa si ventilatie. Parametrii microclimatici (temperatură și umiditate relativă) au fost înregistrați continuu, la fiecare fermă, prin sonde electronice pozitionate la înălțimea animalului și conectate la un sistem de date.

S-au efectuat masuratori individuale privind productia de lapte si comportamentul animalelor, observând animalele în zone diferite, de două ori pe zi.


Diferența în producția de lapte între grupul C și FM a variat între 1-3 kg / cap / zi iar, în cea mai caldă perioadă, a variat între 2-4 kg / cap / zi.

Comportamentul animalelor s-a modificat pe măsură ce condițiile climatice au variat.
În medie, în spatiul climatizat, s-au observat valori mai ridicate al numarului de animale active in zona de hrana (18,6% în FM față de 12,9% în C) și valori mai scăzute ale acestora situate în zona de odihnă (31,3% în FM față de 34,0% % În C). Aceste rezultate demonstreaza eficacitatea aplicarii sistemului de racire prin pulverizare apa si ventilatie.

Solutiile de racire si incalzire industriala

Hale de productie, sali de sport, service-uri auto, biserci, terase, spatii comerciale.

Echipamente de incalzire si racire industriala

Incalzire prin radiatie, incalzire cu aer cald

Racirea teraselor Horeca

Racire prin pulverizare

Purificarea si igienizarea aerului

ELITURBO - APARAT DE PURIFICARE SI IGIENIZARE A AERULUI CU TEHNOLOGIE UV-C – 254NM